Torsdag 20. september ble den aller første Larvikspodden Live spilt inn på Sanden scene i Bølgen kulturhus. Overskrift for kvelden var «Larvik: noe å være stolt av?».
Det ble snakket om sammenslåingene både ved ved årsskiftet og i 1988, hvordan det oppleves å komme til Larvik som innflytter, og hva det er som får folk til å flytte til en kommune.
Hør Larvikspodden Live:
Man har på en liten måte tatt avstand fra kommunen. Nå er det Svarstad og det å være Lardøling som gjelder.
Magdalena Lindtvedt
Første gjest på scenen var Magdalena Lindtvedt, som var kommunepolitiker i Lardal og nå kommunestyrerepresentant i Larvik etter sammenslåingen ved årsskiftet. Ifølge Lindtvedt er det nå flere i tidligere Lardal som har tatt et steg bort fra kommunepolitikken. Dette er noe vi må ta på alvor, mente Lindtvedt.
Ved forrige kommunesammenslåing i 1988, ble Hedrum, Tjølling, Larvik, Brunlanes og Stavern slått sammen. Astrid Danielsen, åttende generasjons staværing og Stavernpatriot, mente at bekymringene i Lardal var omtrent de samme som Stavern har hatt.
Det er mye patriotisme i Stavern, og jeg er overbevist om at Larvik har vel kanskje angra litt på at de fikk Stavern med på laget.
Astrid Danielsen
Nytt navn?
En ting som har vært nevnt som et problem med sammenslåingen i 1988 var at den nye storkommunen fikk navnet Larvik. Både Danielsen og Lindtvedt var enige om at det hadde vært bedre om kommunen fikk et nytt navn. – Det hadde i hvert fall hjulpet på identiteten, mente Danielsen.
Lindtvedt mente det var synd at man ikke tok diskusjonen og vurderte å skifte navn til f.eks. Farris.
Befolkningsvekst
Larvik vokser, og nå er det over 47000 innbyggere i kommunen. Elin Bjørnsdatter Ivarson og Marta Løken var to representater for gruppen «innflyttere» og hadde hver sin historie om hvordan det var å komme til kommunen.
Ivarson kom flyttende med mann og barn til Larvik, uten noen som helst forbindelse til kommunen, og var full av rosende ord om hvor flott det er i Larvik.
– Vi hadde en veldig sterk dragning mot havet og mot horisonten. Og det er det bare en by i Vestfold som tilbyr, og det er Larvik, sa Ivarson.
Vanskelig å få venner
Marta Rio-Miranda Løken kom til Larvik for fire og et halvt år siden, fra Spania.
Marta fortalte om utfordringer med å skaffe seg jobb, og også venner i Larvik etter å ha blitt separert. Men etter å ha lagt ut et innlegg på Facebook der hun tilbød vennskap i en gruppe for kjøp og salg, fikk hun mange positive reaksjoner.
– Jeg fikk utrolige svar fra Larviksfolk, jeg ble kjempeoverrasket, fortalte Marta som nå har mange avtaler med nye potensielle venner.
Identitet
Lars Ueland Kobro, som har forsket på hva det er som gjør at noen kommuner gjør det bedre enn sine forutsetninger, var med i opptak. Han kunne fortelle at noe av det viktigste for positiv stedsutvikling var tillit. Den beste måten å skape tillit er å møtes, mener Kobro. Dessuten er det viktig at man ikke ser på kommunen som en organisasjon, men et sted som har et stort vi.
– Jeg tror ikke Larvik har noe stort vi akkurat nå, sa Magdalena Lindtvedt.
Astrid Danielsen hadde tro på bedring i fremtiden.
– Jeg ser jo at vi i felleskap i Larvik kommune har ganske mange store og flotte prosjekter som vi etterhvert kan si vi om, sa Danielsen.
– De unike kvalitetene som er på de ulike stedene må få fortsette å være unike, for at vi skal like å bo der, sa Lindtvedt.
– Kan vi ikke hegne om det som er bra og så blir det en del av det magiske Larvik, spurte Elin Bjørnsdatter Ivarson.